تفاوت مطالعه و روخوانی چیست؟ آموزش مهارت مطالعه(آموزش تندخوانی،درک مطلب،تقویت حافظه)
تفاوت مطالعه و روخوانی چیست؟
سلام به دوستان عزیزم
من مسعود حمیدی هستم و امیدوارم حالتون فوق العاده عالی باشه!
امروز که اولین فایل روی وبسایت قرار میگیرد و بسیار خرسند و خوشبختیم که شما جزو اولین نفراتی هستید که از امکانات این وبسایت نوپا استفاده می نمایید باعث خوشحالی و مسرت ماست!
خب امروز میخواهیم باهم بررسی کنیم که آیا روخوانی همان مطالعه است؟ اگر تفاوت دارند تفاوتشان در چیست؟ و اصلا چرا این موضوع اهمیت دارد؟
از آنجاییکه این وبسایت یک جای تخصصی در زمینه مهارت مطالعه و تندخوانی و درک مطلب و تقویت حافظه است قطعا این موضوعیست که بسیار مهم برای ماست!
درست است که ما بصورت تخصصی در رابطه با این موضوعات صحبت میکنیم ولی از آنجاییکه اعتقاد داریم باید بیان به گونه ای باشد که حتما قابل فهم و ساده و کاملا کاربردی برای زندگی هرچه راحتر هم من و هم شما باشد!
میدانیم که اگر سریعتر مطالعه نماییم و یا اینکه اصلا علم مطالعه کردن را بلد باشیم خب میتوانیم مطالعه نماییم و زمانیکه مطالعه میکنیم میتوانیم هر آنچه باعث بهبود کیفیت زندگیمان در تمام حوزه های زندگی و راحت تر شدن سبک زندگیمان شود.
اما بریم سر اصل مطلب!
روخوانی دقیقا همان چیزیست که ما در مدرسه آموزش دیده ایم که کلمات را بخوانیم و از ما خواسته شده بود که حتما با صدای بلند هم بخوانیم که دوستانمان در کلاس آن ها را بشنوند اما غافل از آنکه متاسفانه بگونه ای عادت کردیم که همان کار را ادامه میدهیم و این شاید بسیار در درک مطلب و بخصوص سرعت مطالعه تاثیر منفی دارد.
کارهایی از این قبیل که مثلا زیر لب مطالعه میکنیم و یا حتی بعضی افراد تا با صدای بلند مطالعه نکنند اصلا متوجه نمیشوند که باید به این افراد گفت که شما فقط عادت اشتباهی دارید که متاسفانه این عادت مطالعه شما را فلج میکند.
بعضی ها هم در دلشان مطالب را میخوانند و یا حتی وقتی میخوانند دوباره بر میگردند و دوباره با صدای بلند میخوانند انگار که مثلا هرچی با صدای بلندتر بخوانند سرعت و سطح درک مطلب بالاتر میرود.
باید بگویم همه و همه این مواردی که گفته شده همگی روخوانی نام دارند که بسیار میتواند سطح مطالعه شما را پایین بیاورد.
روخوانی باعث تنبل شدن پردازش مغز هم میشود
دقت نمایید که زمانیکه شما با صدای بلند مطالعه میکنید و بزور میخواهید مطالب را وارد مغز نمایید که چه اتفاقی رخ میدهد.
نورون های مغز بهم متصل میشوند تا اطلعات درک شوند اما زمانیکه ما با سعی و با زور میخواهیم مطالب را وارد مغز کنیم اتفاقی که رخ میدهد آن است که نورون های مغزی بهم متصل نمیشوند و به دنبال آن درک مطلب بشدت ضعیف میشود.
همانطور که میدانید زمانیکه ما مطلب را درک نمیکنیم و همانطور که به مغز بی اعتنایی میکنیم و از مطلب میگذریم دیگر مغز ما هم برای مطلب بعدی سعی بر درک مطلب نخواهد داشت و همین موضوع باعث آن خواهد شد که کم کم مغز ما عادت به آن کند که درکی برای مطلب نداشته باشد و همانطور که همه ما تجربه کردیم زمان هایی وجود دارد که ما افراد صحبت میکنند ولی ما آن صحبت ها را درک نمیکنیم؛ حال آنکه مطالعه هم دقیقا همان تصاویری است که مغز ما آن را درک خواهد کرد زمانیکه علم مطالعه را نداشته باشیم کم کم مغز ما ضعیف و ضعیف تر میشود.
مغز به اصلاح ماهیچه ای است که اگر استفاده نکنیم از بین میرود
میدانیم که مغز تنها ماهیچه ای است که هرچه بیشتر از آن استفاده نمایید قوی تر میشود.
حال؛ کار به موضوعات پزشکی مانند آنکه مغز از آب و چربی و امثالهم تشکیل شده است ندارم!
این کاملا یک اصطلاحی است که آن را به کار بردم.
آن هم آن که “مغز ماهیچه ای است که هرچه بیشتر از آن استفاده نماییم قوی تر میشود”
پس خوب است که از این وسیله ای که خداوند به ما عطا کرده است به خوبی هرچه تمام تر از آن استفاده نماییم.
این یعنی اجازه ندهیم که مغز ما تنبل شود و مدام از آن استفاده نماییم چرا؟
چون این موضوع بسیار مهم است که بدانیم مغز یک عضو بسیار لوس است که اگر به آن محل نگذاریم و آن را نادیده بگیریم از ما فرار میکند و بقولی دیگر به ما خدمات هم نمیدهد پس ما هم باید بدانیم که باید در تاکسی و یا مترو و یا هواپیما و اتوبوس و یا هرجای دیگه که نشستیم و وقت میگذرانیم میتوانیم کتابی بدست بگیریم و حالا هم به لطف فضای مجازی کتاب های صوتی آمده است که میتوانند بسیار ما را در این مورد بسیار مهم کمک نمایند و بقولی از ضعیف و تنبل شدن مغز ما جلوگیری کنند و نکته بسیار مهم تر آنکه به ما تجاربی هدیه دهند که ما را از بسیاری از اشتباهات و خطرات روبرو زندگیمان ایمن کند و ما را به کامیابی و خوشبختی هرچه تمام تر و بیشتر سوق دهد.
مغز برای بقا است
حرف و حدیث های مختلفی وجود دارد که میگویند انسان در زمان های مختلفی دیده شده است و یکی از این فرضیه ها بر آن است که انسان قدمتی تقریبا سی هزار ساله دارد و این موضوعی است که به ما این پیام را در بحث مطالعه میدهد که خط فقط سه هزار سال است ه اختراع شده است!
دقت نمایید سی هزار سال کجا و سه هزار سال کجا!؟
این یعنی انسان بیست و هفت هزار سال است که اصلا با خط و خواندن آشنا نبوده است و بهتر است بگوییم مغزش این موضوعات را هنوز درک نمیکند چرا که تقریبا مغز ما که حاصل اجداد ما میباشد ما هنوز جزو نسل های نوپا در بکارگیری خط و خواندن هستیم و این یعنی باید مغز افسار گسیخته خود را به گونه ای تربیت کنیم که بداند اوضاع فرق کرده است و دیگر شکار و بقا مثل قبلا جزو اولویت های او نیست و در عصر امروز اصل و بقا آن است که بدانی باید چه کنی و برای بدست آوردن این دانستن گام بردارد و حاشیه امن خود را در دانستن و انجام دادن آن بگذارد نه بر سر چیز های بیهوده!
از روخوانی فاصله بگیریم!
همانطور که گفته شد روخوانی میتواند باعث آن شود که ما را از نعمت مطالعه و رسیدن به خوشبختی و همچنین یک زندگی فوق العاده محروم کند.
و این یعنی آنکه ما باید بگونه ای دیگر بخوانیم!
تمریناتی که برای این منظور در نظر گرفته شده است عبارتند از:
1-موقع مطالعه آدامس بجویم!
جویدن آدامس به ریلکسی بدن کمک میکند و این امر موجب آن میشود که مغز هم احساس آن کند که همه چیز مرتب است و دستور به تغییر و انتقال به کار دیگر را به بدن نمیدهد.
همچنین جویدن آدامس موجب آن میشود که از بلند خواندن و تکان دادن لب ها موقع مطالعه جلوگیری کنیم و یک گام ما را به مطالعه صحیح نزدیکتر میکند.
2- گذاشتن مداد بین دندان ها!
این کار فوق العاده جالب باعث آن میشود که از بلندخوانی پرهیز کنیم.
یک مطالعه صحیح چگونه است؟
همانطور که ذکر شد یک مطالعه صحیح و درست مطالعه ای است که تحت هیچ شرایطی لب هایمان تکان نخورد و مطالب کتاب را زمزمه نکنیم و تا جاییکه میتوانیم حتما صدای درونمان را کاهش دهیم.
حتی اگر بیست درصد هم در این موضوع موفق شوید خود یک موفقیت بسیار بزرگی است که موجب آن خواهد شد که سرعت مطالعه شما بشدت افزایش یابد و به دستاورد های بسیار بزرگ در زمینه مطالعه برسید و هر آنچه شما دوست عزیزم نیاز داشته باشی چه در زمینه کسب درآمد در حوزه کتب بیزنسی و چه در حوزه روابط و چه در حوزه عزت نفس و هر آنچه که در زندگی نیاز داری پیدا کنی!
آیا این موضوع موجب تقویت درک مطلب ما هم میشود؟
بله؛ قطعا
مغز انسان به گونه ای طراحی شده است که مفهوم را میفهمد نه کلمه را از این جهت است که برخی افراد سعی بر آن دارند که حتما کلمه را بفهمند و حفظ کنند و چون میسر نیست مدام تکرار میکنند با صدای بلند و در نتیجه مطلب کلی را متوجه نمیشوند و فقط بشکل طوطی وار کلمه را به خاطر موقت سپرده اند که این موضوع همانطور که میدانیم برای مطالعه و رسیدن به موفقیت های عظیم در زندگی قطعا اتفاق نخواهد افتاد.
حتما برای شما هم این موضوع پیش آمده است که مطلبی را کلمه به کلمه خواستید با صدای بلند تکرار کنید تا متوجه بشوید و آن را حفظ کنید اما موقع امتحان و زمانیکه نیاز دارید مطلب را بخاطر آورید کوچکترین ردی از آن کلمات وجود ندارد.
پس باید شیوه درست مطالعه را فرا گرفت و از آن استفاده نمود تا به تفاوت مطالعه و روخوانی پی ببریم!
آیا روخوانی به حفظ مطلب لطمه وارد میکند؟
این موضوع بسیار واضح است که زمانیکه چیزی را درک نکرده ایم قطعا نمیتوانیم آن را حفظ کنیم بنابراین این موضوع را باید بدانیم که خواندن به شکل غلط و نامناسب مثلا به شکل بلند خوانی و یا درون خوانی میتواند درک مطلب ما را تا درصد بسیار زیادی کاهش دهد و این امر موجب آن خواهد شد که از حفظ کردن مطلب هم عاجز بمانیم.
تمرینی برای بهبود وجود دارد؟
ما دقیقا اینجا هستیم که باهم همه این موضوعات را حل نموده و به قدری در مهارت مطالعه رشد کنیم که هیچ مانعی برای رشد کردن نداشته باشیم!
تمریناتی که برای این موضوع در نظر گرفته شده است همانطور که گفته شد اگر با صدای بلند مطالب را میخوانید با گذاشتن مداد بین دندان ها و یا جویدن آدامس موقع مطالعه میتوانید این موضوع را دریابید و آن را در ناخود آگاه خود قرار دهید که موقع مطالعه به چه شکل باشد و اصلا چگونه باید عمل کند و بعد از انجام این تمرین به مرور خواهید یافت که لبان خود را بدون حرکتی راحت بگذارید!
اما برای درون خوانی چه؟
تمرینی که برای این مورد وجود دارد آن است که موقع مطالعه یک خودکار در دست بگیرید و ته آن را به میز بکوبید و در ذهن خود بگویید یک … دو … سه … چهار اینکار را انقدر تکرار کنید تا ملکه ذهنتان شود و خب میدانیم که در ابتدا این تمرین چقدر دشوار است اما خبر خوب اینجاست که اگر پشتکار داشته باشید و این تمرین را با حوصله انجام دهید درون خوانی شما کم کم درصدش کم میشود و دیگر موقع مطالعه شما را آزار نخواهد داد!
تعریف صحیح مطالعه کردن در فرهنگ فارسی نگریستن به هر چیز برای واقف شدن به آن و تأمل و تفکر و اندیشه میباشد. خواندن به دقت. فرهنگستان ایران بجای این کلمه «بررسی » را پذیرفته است.
مطالعه(فرهنگ واژههای فارسی سره): خواندن، بررسی، پژوهش، خوانش مطالعه(مترادف و متضاد زبان فارسی): خواندن، قرائت، بررسی، پژوهش، تتبع، تحقیق، در است مطالعه(فرهنگ فارسی هوشیار): نگریستن بهر چیزی برای واقف شدن به آن و تامل و اندیشه و فکر
تعریف صحیح مطالعه کردن
تعریف صحیح مطالعه و روخوانی درست ، درک و فهم آنچه که منظور نویسنده بوده است که دارای هفت سطح می باشد. این هفت سطح در کتاب های روانشناسی و مشاوره ای که موجود است به شرح زیر است:
تشخیص (توانایی ما برای خواندن و سواد اولیه)
جذب (فرایند فیزیکی)
درک مطلب(ارتباط بین خوانده ها و دانسته ها)
دانش (ارتباط بین دانسته های قبلی با اطلاعات جدید)
حفظ و به یادسپاری(ذخیره اولیه ی اطلاعات)
فراخوانی (پیدا کردن اطلاعات به خاطر سپرده شده)
کاربرد(استفاده کردن از آنچه آموخته ایم).
یاد گرفتن مهارت های درست مطالعه کردن
برای پیشرفت در مهارت های درک مطلب و نقد و بررسی دروس برای آماده شدن برای امتحانات و راهبردهای آزمون می باشد که شامل:
هدف گذاری
برنامه ریزی
مدیریت زمان
افزایش انگیزه
یادگیری فعال
یادداشت برداری
یکی از شرایط اصلی و لازم برای مطالعه و درس خواندن درست، تمرکز حواس می باشد که کیفیت مطالعه و یادگیری را افزایش داده و باعث پیشرفت میشود.
درس خواندن درست و مطالعه صحیح مطالب و تفاوت آن با روخوانی معمولی
فرق مطالعه و روخوانی صرف چیست؟
خواندن ترجمه مستقیم و رمزگشایی از نماد های نوشتاری می باشد،مهارتی است که به وسیله ی آن می توان از مطالب نوشتاری اطلاع کسب کرد و خواننده می تواند به پیام درون نوشته موجود پی ببرد .
خواندن از دو فرایند مرتبط با یکدیگر تشکیل می شود
شناخت کلمه
فهم و درک آن کلمه
یادگیری مهارت خواندن یک هدف مهم آموزشی و لازم برای تمامی سنین افراد در جامعه محسوب می شود. درواقع هدف از یادگیری الفبا و نوشتار زبان، خواندن است. این درحالی است که برای مطالعه بجز دانستن زبان نوشتاری ، نیاز به فرایند های ذهنی و درک مطلب نیز هست.
معنی صحیح و درست و دقیق مطالعه کردن یعنی اندیشیدن و با دقت و توجه نظر مطلبی را خواندن و فهمیدن است. به همین دلیل است که مطالعه همراه با اندیشیدن، تفکر، دقت، فهم و آگاهی همراه است.
هدف و قصد ما در مطالعه این است که متن را برای فهم و پی بردن به آن و تفکر عمیق درباره موضوع بررسی کنیم. این یعنی درس خواندن درست که به ما کمک میکند مطالب را بعد از مدتی نیز به طور کامل به یاد بیاوریم. اما خواندن به معنی نگاه کردن به نوشته ای و تلفظ آن بدون تفکر است ما مطالعه را به قصد افزایش کیفیت و یادگیری در فهم مطالب انجام میدهیم اما در خواندن اینگونه عمل نمی کنیم..
خواندن کاری است که هر لحظه اتفاق می افتد و نتیجه آن سطحی و گذرا می باشد اما در مطالعه فهم عمیق و یادگیری است که حاصل می شود.
فرق مطالعه و خواندن
در مطالعه فرد هدفی را دنبال می کند می خواند سوال مطرح می کند نکات مهم را مشخص می کند دوباره می خواند مطالب مهم را خارج میکند و به بحث دربارهی آن می پردازد برای سوالات به وجود آمده خود پاسخ و دلیلی می یابد و در آخر به درکی از مطلب و هدف خود از مطالعه مطلب مورد نظر می رسد اما در خواندن که روزانه بارها برای همه ی ما ها اتفاق می افتد بدون سوال و جوابی و گذرا و سطحی می باشد و ما درکی از متن پیدا نمی کنیم و نتیجه ی خاصی هم در پی دارد.
فرق مطالعه کردن و خواندن
مطالعه یعنی درک مطلب
مطالعه یعنی همراه با هدف یادگیری
مطالعه یعنی اندیشیدن
مطالعه یعنی دقت و توجه به متن
مطالعه یعنی تفکر عمیق
مطالعه یعنی آگاهی ارزشیابی و فهم
مطالعه یعنی آگاهی
خواندن یعنی مشاهده کردن
خواندن یعنی بدون به خاطرسپاری متن
خواندن یعنی تلفظ بدون تفکر
خواندن یعنی مهارت خواندن نوشته ها
خواندن یعنی اطلاعات سطحی
مرکز مشاوره تخصصی کنکور آکو درباره مطالعه کردن و درس خواندن درست میگوید.
میدانیم که اگر خود را با اطلاعات بینهایت بمباران کنیم باز هم فقط دارای مقداری دیتا خواهیم بود.
اما اگر تجربه داشته باشیم آن اطلاعات در زندگی به کار ما می آید.
پس:
روخوانی یعنی :
داشتن چند دیتا در ذهن موقت ؛
و مطالعه یعنی:
داشتن تجربه و حس کردن مفهوم مطلب
و این یعنی آن که ما به درجه ای رسیده ایم که میتواینم با ناخودآگاهمان به این موضوع دست یابیم!
و این است تفاوت مطالعه و روخوانی